İyinin Doğası

Tanrı merhametli ve yararlı olduğu gibi, iyilikte de yararlıdır. O zaman Tanrı’nın hükümdar olduğu bir yerde iyilik her zaman hazırda bulunur.
Tanrı’nın doğası sizce nedir? Şan şöhret mi? Bereketli toprak mı? Şımartılmak isteyen bir çocuk mu? Bunların hiçbiri değil. Tanrı’nın doğası bilgelik, doğru ve isabetli düşünceler.

 İyiliğin doğasını aramak için yola çıktığımızda öyle sanıyorum ki bitkilere bakmazsınız. Akıldan yoksun nesnelere mi bakarsınız? Hayır. Onu akıl sahibi canlılar da arayacaksak, neden akıldan uzak arayışlara giriyoruz?
Bir bitki veya eşek başka bir canlı üzerinde egemenlik sağlayabiliyor mu? Bir hayvan topluluğu başka bir hayvan topluluğunu yönetebiliyor mu? Onlara emirler yağdırıp, çıkarları için kullanabiliyor mu? Peki eşekler üzerinde insanların hakimiyeti yok mu? Onları yük taşıtmak için kullanmıyor mu? O halde iyiliğin doğasını egemen ve akıl sahibi varlıklar üzerinden araştırmalıyız. Sözgelimi bir eşek egemen olmak için dünyada bulunmuyor. Bu nedenle ortak payda sahibi olduğumuz Tanrı’nın bir parçası değil miyiz? Diğerleri şeyler üzerinde bir egemenlik sağlayamadıkları için Tanrının parçaları değildir.

 Her birimiz ruhumuzda Tanrı’dan  bir parça taşıyoruz. Merhamet, iyilik, bağışlama… Buna rağmen neden bunu görmezden geliyor, yüz çeviriyoruz. Geldiğiniz yerin kaynağını neden düşünmüyorsunuz? Yemek yediğiniz zaman sizi besleyen ve doyuran elin farkında değil misiniz? Sevdiğiniz biri yanınızdayken size bu mutluluğu veren kişinin farkına varmıyor musunuz? İnsanlarla konuşurken, kendinizi eğitirken, bir tartışmaya katılırken, bir tanrıya kulluk ettiğinizi ve onu yücelttiğinizi bilmiyor musunuz? Ne kadar üzücüdür ki içinizde taşıdığınız tanrı parçasından haberiniz yok.
Siz demirden, alçıdan ya da başka maddelerden yapılmış bir tanrı mı sanıyorsunuz? Siz onu içinizde taşıyorsunuz ve kirli, çirkin işlerinizle kirlettiğinizin farkında değilsiniz. Yaptığınız ve düşündüğünüz her şeyin farkında olan bir Tanrı’dan kaçarak, saklanarak vicdanınızı rahatlatmaya mı çalışıyorsunuz?


O sizi yaratmakla kalmadı; aynı zamanda sizi kendinize emanet ederek kendi sorumluluğunuzu almanızı sağladı…

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bizans Kaynaklarında Türkler

DEPRESYON

Akıl Kendisini Nasıl Tasarlayabiliyor